דמיינו את זה: אתם, הילדים הקטנים, עגלה עמוסה לעייפה, ותיק החתלה שתמיד נראה כאילו הוא עומד להתפוצץ. עכשיו, דמיינו את כל התמונה הפסטורלית הזו על רקע תעלות ציוריות, טחנות רוח אייקוניות, ושדות ירוקים אינסופיים. נשמע כמו מתכון לאסון, או לפחות לכאב ראש רציני? אז זהו, שלא בהכרח! הולנד, ארץ השפלה והפנקייקים, היא באופן מפתיע (או שלא) אחד היעדים הידידותיים והנוחים ביותר לחופשה עם קטנטנים. כן, גם עם אלה שעדיין לא גילו את נפלאות השינה הרצופה או את חדוות האכילה העצמאית.
במדריך הזה, נצא למסע מקיף אל תוך נבכי התכנון והביצוע של חופשה הולנדית עם הדור הבא. נגלה למה דווקא הולנד היא בחירה מעולה, איך צולחים את הלוגיסטיקה המורכבת (אריזה לתינוק, מישהו?), אילו אטרקציות יגרמו לקטנים לצווח מאושר (ולכם לחייך בסיפוק), ואיך עושים את כל זה בלי לאבד את השפיות (או את הילדים בתור לאפטלינג). אז קחו נשימה עמוקה, הצטיידו בכוס קפה (או שניים), ובואו נתחיל לתכנן את ההרפתקה ההולנדית שלכם. מבטיחים שזה יהיה פחות כואב מלהרכיב צעצוע חדש עם הוראות בסינית.
חלק 1: למה דווקא הולנד? גן עדן קטן (ושטוח!) לקטנטנים
אז מה הופך את הולנד ליעד כל כך אטרקטיבי למשפחות עם ילדים בגיל הרך? התשובות, כמו ההולנדים עצמם, פשוטות, יעילות ומלאות קסם.
- ארץ ידידותית לעגלות (ולרגליים קטנות שממהרות להתעייף): העובדה שהולנד שטוחה ברובה היא יתרון עצום כשמדובר בניווט עם עגלה או עם פעוטות שהולכים בקצב משלהם. אין עליות שוברות גב, המדרכות רחבות בדרך כלל, והגישה לרוב המקומות נוחה.
- אופניים לכל המשפחה (כולל מושבים לתינוקות וקרונות נגררים): הולנד היא בירת האופניים העולמית, והתשתיות בהתאם. תוכלו לשכור אופניים עם מושבי ילדים, קרונות נגררים (bakfiets – אופני משא קדמיים הם להיט!), או אפילו אופני טנדם. זו דרך נהדרת לחוות את הנופים, לזוז ממקום למקום, וגם לשרוף קצת קלוריות מהפנקייקס.
- חוות, חיות וטבע נגיש במרחק נגיעה: הולנד מנוקדת בחוות ליטוף (kinderboerderijen) מקסימות, רבות מהן בכניסה חופשית, שם הילדים יכולים לפגוש עזים, כבשים, ארנבים ועוד חיות חמודות. יש גם שפע של פארקים ירוקים עם אגמים קטנים ומסלולי הליכה קלים.
- מגרשי משחקים בכל פינה (ואנחנו לא מגזימים!): נראה שלכל שכונה הולנדית, ואפילו לחלק מהמסעדות והאטרקציות, יש מגרש משחקים צמוד. ההולנדים לוקחים את עניין המשחק ברצינות, והילדים שלכם יודו להם על כך.
- אוכל שילדים אוהבים (פנקייקס, צ'יפס, וכל מה שטעים ביניהם): פנקייקים הולנדיים (pannenkoeken) ענקיים, מתוקים או מלוחים; פופרצ'ס (poffertjes) – מיני פנקייקס אווריריים טבולים בחמאה ואבקת סוכר; וופלים הולנדיים (stroopwafels) חמים וטריים; וכמובן, צ'יפס (patat) בקונוס עם מגוון רטבים. מה עוד צריך ילד (או מבוגר) בחיים?
- אטרקציות מותאמות לקטנטנים (וגם להורים שלהם): מאפטלינג (Efteling) הקסום עם יער האגדות שלו, דרך מאדורודם (Madurodam) שבהולנד כולה מכווצת לגודל של גן שעשועים, ועד למוזיאונים אינטראקטיביים כמו NEMO באמסטרדם. יש אינסוף אפשרויות לבילוי משפחתי מהנה.
- טיסה קצרה יחסית מישראל: טיסה של כ-4.5-5 שעות היא עדיין אתגר עם קטנטנים, אבל היא בהחלט עדיפה על יעדים רחוקים יותר.
חלק 2: תכנון מקדים – מתי, לאן וכמה? (השאלות שגורמות להורים להזיע עוד לפני שהתחילה החופשה)
אחרי שהבנו שהולנד היא יעד מבטיח, הגיע הזמן לצלול לשלב התכנון המעשי. אל דאגה, זה פחות מסובך ממה שזה נשמע.
-
מתי הכי כדאי לטוס? (עונות השנה והמלצות להתמודדות עם מזג אוויר הפכפך) מזג האוויר ההולנדי יכול להיות… ובכן, הולנדי. כלומר, הפכפך. תמיד כדאי להיות מוכנים לגשם קל, גם בקיץ.
- אביב (אפריל-מאי): תקופה קסומה, במיוחד אם אתם רוצים לראות את פריחת הצבעונים המפורסמת בגני קוקנהוף (Keukenhof, פתוחים בערך מסוף מרץ עד אמצע מאי). יום המלך (Koningsdag) בסוף אפריל הוא חגיגה כתומה ושמחה בכל רחבי המדינה. מזג האוויר עדיין יכול להיות קריר.
- קיץ (יוני-אוגוסט): לרוב, מזג האוויר הכי נעים ויציב (יחסית!), הימים ארוכים, וכל האטרקציות פתוחות. זו גם העונה הכי עמוסה והכי יקרה.
- סתיו (ספטמבר-אוקטובר): פחות תיירים, שלכת יפהפייה בפארקים, ומחירים נוחים יותר. מזג האוויר מתחיל להתקרר, ויכולים להיות יותר ימי גשם.
- חורף (נובמבר-מרץ): פחות מומלץ לחופשה משפחתית טיפוסית עם קטנטנים שמתמקדת בפעילויות חוץ, אבל יש קסם מיוחד בשווקי חג המולד (אם אתם מגיעים בדצמבר) ובאווירה הנעימה וה"חזלית" (gezellig).
- המלצה לקטנטנים: סוף האביב (מאי) ותחילת הקיץ (יוני), או סוף הקיץ ותחילת הסתיו (ספטמבר) מציעים לרוב שילוב טוב של מזג אוויר סביר, פחות עומס מאשר בשיא הקיץ, ועדיין ימים ארוכים יחסית.
-
לאן נוסעים? (אזורים מומלצים למשפחות שלא רוצות לבלות את כל החופשה בנסיעות) הולנד קטנה יחסית, אבל עדיין כדאי לבחור בסיס או שניים שיתאימו לאופי הטיול שלכם.
- אמסטרדם: כן, אפילו עם ילדים קטנים! יש בה פארקים נהדרים (וונדלפארק!), שייט תעלות, מוזיאון המדע NEMO, גן החיות ארטיס, ושפע של בתי קפה נעימים. הסוד הוא לתכנן נכון, לא להעמיס, ולהשתמש בתחבורה ציבורית יעילה או באופניים.
- פארקי נופש כפריים (Center Parcs, Landal GreenParks, Duinrell): אופציה מנצחת למשפחות! מציעים בקתות או וילות מאובזרות בשירות עצמי, בריכות שחייה טרופיות מקורות (כמו ה"אקווה מונדו" המפורסם בסנטר פארקס), מגרשי משחקים, פעילויות מאורגנות לילדים, והרבה טבע מסביב. Duinrell כולל גם פארק שעשועים צמוד.
- אזור החוף: עיירות כמו סכוונינגן (Scheveningen, ליד האג) או זנדפורט (Zandvoort, ליד אמסטרדם) מציעות חופים רחבים, טיילות נעימות, ואטרקציות כמו עולם המים Sea Life. כמובן, תלוי במזג האוויר.
- אזור הכפרים המסורתיים: זאנסה סכאנס (Zaanse Schans) עם טחנות הרוח ובתי העץ, וולנדם (Volendam) ומארקן (Marken) הציוריים. יכול להיות מעט מתוייר, אבל עדיין חוויה נחמדה ליום טיול, במיוחד עם ילדים שאוהבים לראות "כמו פעם".
- אזור אפטלינג והסביבה (דרום הולנד): אם אפטלינג היא מטרת הטיול העיקרית, כדאי לשקול לינה באזור קרוב, אולי באחד מפארקי הנופש של אפטלינג עצמה או בעיירות סמוכות.
- המלצה חמה: שלבו בין כמה ימים בעיר (למשל אמסטרדם או אוטרכט) לבין שהייה ארוכה יותר בפארק נופש כפרי. זה נותן גם את החוויה העירונית וגם את הרוגע והנוחות של פארק נופש.
-
כמה זמן? (האיזון העדין בין "לא הספקנו לראות כלום" לבין "אמא, מתי חוזרים הביתה כבר?!") לחופשה ראשונה עם ילדים קטנים בהולנד, 7 עד 10 ימים הם טווח זמן טוב. זה מאפשר לכם לראות ולהספיק לא מעט, בלי לרוץ ממקום למקום ובלי להתיש את הקטנים (ואת עצמכם).
-
תקציב: כמה עולה התענוג ההולנדי (חוץ מהרבה סבלנות)? הולנד אינה יעד זול במיוחד, אבל אפשר לנהל את התקציב בחוכמה.
- טיסות: משתנה מאוד לפי עונה וחברת תעופה.
- לינה: פארקי נופש יכולים להיות משתלמים למשפחות, במיוחד אם מנצלים את המטבח לבישול עצמי. דירות באיירביאנבי הן גם אופציה טובה. מלונות בערים הגדולות יכולים להיות יקרים.
- אוכל: בישול עצמי חוסך המון. ארוחה במסעדה משפחתית תעלה בממוצע 15-25 אירו לאדם.
- תחבורה: השכרת רכב, דלק, חניה, או כרטיסי רכבת.
- אטרקציות: כניסה לפארקי שעשועים גדולים כמו אפטלינג יכולה להיות הוצאה משמעותית (כ-40-50 אירו לאדם).
- כלל אצבע גס מאוד: למשפחה של ארבע נפשות, לטיול של שבוע, אפשר לצפות להוצאה של בין 1800-3000 אירו (ואף יותר), לא כולל טיסות. שוב, זה מאוד תלוי בסגנון הטיול שלכם.
חלק 3: לוגיסטיקה משפחתית – טיסות, תחבורה, לינה ואריזה (השלב שבו אתם מגלים כמה דברים תינוק באמת צריך)
אחרי שהחלטתם מתי ולאן, הגיע הזמן להתמודד עם הצדדים המעשיים של הטיול. אל דאגה, ההולנדים חשבו על כמעט הכל.
-
טיסות: איך להגיע לארץ השפלה בלי לאבד את השפיות בדרך?
- רוב הטיסות הישירות מישראל נוחתות בשדה התעופה סכיפהול (Schiphol – AMS) באמסטרדם, אחד משדות התעופה הגדולים והיעילים באירופה.
- טיפים לטיסה עם תינוקות ופעוטות:
- הזמנת מושבים: אם אפשר, בחרו מושבים קדמיים עם יותר מרווח לרגליים, או מושבים שמאפשרים התקנת עריסת תינוק (בדרך כלל צריך לבקש מראש מחברת התעופה).
- עריסת תינוק (Bassinet): בדקו עם חברת התעופה אם היא זמינה לטיסה שלכם ומה מגבלות המשקל/גיל.
- מה להעלות למטוס: חיתולים, מגבונים, בגדים להחלפה (גם לכם!), אוכל מוכר לתינוק (מותר להעלות נוזלים לתינוקות), מוצץ, בקבוק, צעצועים קטנים, שמיכה קלה.
- לחץ באוזניים: עודדו את התינוק לינוק, לשתות מבקבוק, או למצוץ מוצץ בזמן ההמראה והנחיתה כדי להקל על הלחץ באוזניים.
- עגלה: לרוב תוכלו להגיע עם העגלה עד שער המטוס, ושם היא תיאסף ותועבר לבטן המטוס. בררו את מדיניות חברת התעופה.
-
תחבורה בהולנד: רכבת, רכב או אופניים – מה הכי מתאים למשפחה שלכם?
- רכבות: מערכת הרכבות ההולנדית (NS) מעולה, יעילה, ונוחה. קרונות משפחתיים זמינים בחלק מהרכבות. דרך מצוינת להתנייד בין ערים. ילדים עד גיל 3 נוסעים בחינם, ולילדים בגילאי 4-11 יש כרטיס "Railrunner" מוזל.
- רכב שכור: מעניק גמישות מקסימלית, במיוחד אם אתם מתכננים לשהות באזורים כפריים, לבקר בפארקי נופש, או פשוט רוצים את הנוחות של תא מטען גדול לכל הציוד.
- טיפים לרכב: הזמינו מראש, במיוחד אם אתם צריכים רכב גדול או אוטומטי. ודאו שיש לכם כסאות בטיחות מתאימים (אפשר לשכור או להביא מהבית). החניה בערים הגדולות יקרה ומצומצמת.
- אופניים: חוויה הולנדית quintessential! כמעט בכל מקום אפשר לשכור אופניים עם מושבי ילדים, קרונות נגררים (לילד אחד או שניים), או "באקפיץ" (bakfiets) – אופני משא עם ארגז גדול מקדימה, מושלם לקטנטנים. הקפידו על בטיחות, וחבשו קסדות (אף על פי שלא תראו הרבה הולנדים עושים זאת).
- תחבורה ציבורית בערים (טראם, אוטובוס, מטרו): יעילה מאוד, במיוחד באמסטרדם, רוטרדם והאג. כרטיס ה-OV-chipkaart (כרטיס נטען רב-קו) הוא הדרך הנוחה ביותר לשלם.
-
לינה: איפה ישנים כשכל מה שאתם רוצים זה שהילדים כבר יישנו?
- פארקי נופש (Vakantieparken): הבחירה המועדפת על משפחות רבות. מותגים כמו Center Parcs (עם בריכות ה"אקווה מונדו" המדהימות), Landal GreenParks (אוריינטציה יותר טבעית), ו-Duinrell (עם פארק שעשועים צמוד) מציעים בקתות מאובזרות לחלוטין, כולל מטבח, מה שמאפשר בישול עצמי וחיסכון בעלויות. יש בהם שפע של מגרשי משחקים, פעילויות לילדים, ולעיתים גם חוות ליטוף קטנות.
- דירות (Apartments): דרך אתרים כמו Booking.com או Airbnb, תוכלו למצוא דירות מרווחות בערים או באזורים כפריים. מאפשר גמישות, מרחב, ואפשרות לבשל.
- מלונות משפחתיים (Family Hotels): חלק מהמלונות מציעים חדרים משפחתיים או חדרים מקושרים, ולעיתים גם שירותים כמו עריסות תינוק או ארוחות ילדים.
- לינה בחווה (Boerderijverblijf): חוויה אותנטית ומהנה לילדים שאוהבים חיות ומרחבים.
- טיפ למיקום: אם אתם עם ילדים קטנים, נסו לבחור מקום לינה שלא ידרוש מכם נסיעות ארוכות מדי לאטרקציות המרכזיות שאתם מתכננים לבקר בהן. פארק נופש יכול לשמש כבסיס מצוין לטיולי כוכב קצרים.
-
אריזה: המדריך המלא איך לדחוס חצי בית למזוודה (ולהשאיר קצת מקום לוופלים הולנדיים לחברים) אריזה עם ילדים קטנים היא אמנות. המפתח הוא שכבות, הכנה לכל מזג אוויר, והרבה סבלנות.
- בגדים:
- שכבות, שכבות, שכבות: מזג האוויר ההולנדי הפכפך. ארזו חולצות קצרות, חולצות ארוכות, סוודרים או פליזים, ומעיל טוב נגד גשם ורוח (לכל אחד!).
- בגדי גשם: מעיל גשם איכותי הוא חובה. מכנסי גשם יכולים להיות שימושיים מאוד לילדים שאוהבים לקפוץ בשלוליות. מגפי גומי קטנים יכולים להיות רעיון טוב.
- נעליים נוחות: לכולם. נעלי הליכה טובות, ואולי זוג נוסף למקרה שהראשון נרטב.
- הרבה בגדים להחלפה לילדים: תאונות קורות.
- ציוד לתינוקות ופעוטות:
- חיתולים ומגבונים: הביאו כמות התחלתית. אפשר לקנות הכל בסופרמרקטים בהולנד (חפשו מותגים כמו Pampers או מותגים מקומיים).
- פורמולה (אם רלוונטי): אם התינוק שלכם רגיל לסוג מסוים, אולי כדאי להביא מהבית. אפשר למצוא תחליפי חלב בינלאומיים, אבל לא תמיד את אותו המותג בדיוק.
- אוכל מוכר וחטיפים: כמה צנצנות של אוכל תינוקות אהוב, חטיפים מוכרים לנסיעות.
- כוסות שתייה, בקבוקים, מוצצים.
- צעצועים קטנים ומוכרים מהבית.
- סיר נייד או ישבנון מתקפל לשירותים: יכול להיות מאוד שימושי בשלב הגמילה או עם פעוטות.
- עגלה/טיולון: קל משקל, מתקפל בקלות. קחו בחשבון שחלק מהרחובות בערים העתיקות מרוצפים באבנים (cobblestones).
- מנשא: שימושי מאוד למוזיאונים, מקומות צפופים, טיולים קצרים בטבע, או סתם כשהקטנצ'יק עייף מהעגלה.
- תרופות:
- ערכת עזרה ראשונה בסיסית: פלסטרים, חומר חיטוי, מדחום.
- משככי כאבים ומורידי חום לילדים (כמו נורופן או אקמולי – נרות פרצטמול/איבופרופן פחות נפוצים בבתי המרקחת שם, עדיף להביא מהארץ אם אתם רגילים).
- תרופות ספציפיות שהילד שלכם נוטל באופן קבוע.
- קרם הגנה (גם אם לא נראה שמשי), חומר דוחה יתושים (במיוחד ליד מקורות מים בקיץ).
- שמיכי/חפץ מעבר אהוב.
- מתאמים לחשמל (שקעים אירופאיים סטנדרטיים מסוג F).
- בגדים:
חלק 4: אטרקציות ופעילויות לקטנטנים – מעבר לפרות, גבינות וטחנות רוח (למרות שגם הן מגניבות!)
הולנד מציעה שפע של אטרקציות שירתקו ילדים קטנים וישאירו גם את ההורים עם חיוך.
-
פארקי שעשועים מותאמים לגיל הרך (כי לפעמים צריך קצת אדרנלין, גם אם הוא מיניאטורי):
- אפטלינג (Efteling) בקאטסהובל (Kaatsheuvel): אחד מפארקי השעשועים המפורסמים והקסומים באירופה. "יער האגדות" (Sprookjesbos) הוא חובה עם קטנטנים – דמויות מאגדות מפורסמות קמות לחיים. מתקנים נוספים שמתאימים לקטנים כוללים את "דרומפלוכט" (Droomvlucht – "מעוף החלום"), "סימבוליקה" (Symbolica – ארמון הפנטזיה), קרוסלות שונות, ורכבות קטנות. בדקו מגבלות גובה/גיל למתקנים השונים.
- מאדורודם (Madurodam) בהאג: הולנד בזעיר אנפין. עיר מיניאטורית מדהימה עם דגמים של מבנים מפורסמים, רכבות נוסעות, ספינות שטות, ושדה תעופה פעיל. מאוד אינטראקטיבי ומהנה לילדים בכל הגילאים.
- פארקי שעשועים קטנים יותר וידידותיים במיוחד לקטנטנים:
- לינאוסהוף (Linnaeushof) בבנברוק (Bennebroek, ליד הארלם): מתגאה בתואר "מגרש המשחקים הגדול ביותר באירופה". מאות מתקני משחק לכל הגילאים, כולל אזור מיוחד לפעוטות.
- ספרוקייסוונדרלנד (Sprookjeswonderland) באנקהאוזן (Enkhuizen): "ארץ הפלאות של האגדות" – פארק מקסים וצנוע יותר, מוקדש כולו לאגדות ילדים.
- יוליאנאטורן (Julianatoren) באפלדורן (Apeldoorn): פארק שעשועים קלאסי עם מעל 60 אטרקציות, רובן מיועדות לילדים בגילאי 2-10.
- פארקי המים בפארקי הנופש: ה"אקווה מונדו" (Aqua Mundo) של סנטר פארקס, למשל, הוא גן עדן טרופי מקורה עם בריכות גלים, מגלשות מים (גם לקטנטנים), ואזורי משחק במים.
-
גן חיות, עולם המים וחוות ליטוף (מפגש מקרוב עם בעלי חיים תמיד מרגש):
- גן החיות המלכותי ארטיס (Artis Royal Zoo) באמסטרדם: אחד מגני החיות הוותיקים באירופה, עם מגוון גדול של בעלי חיים, אקווריום, פלנטריום, ומוזיאון מיקרוביולוגיה (Micropia – אולי פחות לקטנטנים).
- חוות ליטוף (Kinderboerderijen): פזורות ברחבי הולנד, בערים ובכפרים. לרוב הכניסה חופשית, והילדים יכולים להתקרב וללטף עזים, כבשים, חזירים, תרנגולות, ארנבים ועוד. חוויה נהדרת לקטנטנים.
- אפנהול (Apenheul) באפלדורן: פארק קופים ייחודי שבו מינים רבים של קופים מסתובבים חופשי במתחמים גדולים ומיוערים (חלקם ממש ליד המבקרים!).
- דולפינריום (Dolfinarium) בהרדרווייק (Harderwijk): מופעי דולפינים, אריות ים, ועוד יונקים ימיים.
-
מוזיאונים אינטראקטיביים וידידותיים לילדים (כי למידה יכולה להיות כיף!):
- מוזיאון המדע NEMO באמסטרדם: בניין ירוק ומרשים שנראה כמו ספינה. מלא בתצוגות אינטראקטיביות שמאפשרות לילדים (וגם למבוגרים) להתנסות וללמוד על מדע וטכנולוגיה בצורה מהנה. גם לקטנטנים יש אזורים שבהם הם יכולים ליהנות.
- מוזיאון ניינצ'ה (nijntje museum – מוזיאון מיפי) באוטרכט: גן עדן לפעוטות וילדי גן שאוהבים את הארנבת המפורס Độ מיפי (ניינצ'ה בהולנדית). עולמה של מיפי קם לחיים עם בתים קטנים, מכוניות, ופעילויות שונות.
- מוזיאון הרכבת (Spoorwegmuseum) באוטרכט: חוויה מרתקת לחובבי רכבות קטנים וגדולים. קטרים ישנים, קרונות מלכותיים, ומתקנים אינטראקטיביים.
- מוזיאונים פתוחים (Openluchtmuseum):
- זאנסה סכאנס (Zaanse Schans) ליד אמסטרדם: כפר משוחזר עם טחנות רוח פעילות, בתי עץ מסורתיים, סדנאות לייצור קבקבי עץ וגבינות. מאוד תיירותי, אבל עדיין חוויה יפה.
- מוזיאון הזאודרזיי (Zuiderzeemuseum) באנקהאוזן: מציג את החיים סביב ה"זאודרזיי" (הים הדרומי, כיום האייסלמיר) לפני בניית הסכר הגדול. כולל כפר דייגים משוחזר עם דמויות בלבוש מסורתי.
-
טבע ופארקים (לנשום אוויר צח ולשחרר אנרגיות):
- וונדלפארק (Vondelpark) באמסטרדם: הריאה הירוקה של העיר. מקום נהדר לפיקניק, רכיבה על אופניים, או סתם לשחק באחד ממגרשי המשחקים הרבים.
- גני קוקנהוף (Keukenhof) בליסה (Lisse, בעונת הפריחה בלבד): ים של צבעונים ופרחים אחרים. שבילים נוחים לעגלות, מגרשי משחקים קטנים, ואפילו חוות ליטוף קטנה.
- הפארק הלאומי הוכה פלואה (Hoge Veluwe National Park) ליד ארנהם: שמורת טבע גדולה עם יערות, דיונות חול, ואגמים. אפשר לרכוב על "האופניים הלבנים" החינמיים (חלקם עם מושבי ילדים), לבקר במוזיאון קרולר-מולר (לאמנות, כולל גן פסלים מרשים), או פשוט לטייל ברגל.
- חופי הים הצפוני: בסכוונינגן, זנדפורט, או באיי פריזלנד. ביום שמשי, כיף לבנות ארמונות בחול, לאסוף צדפים, או לטבול רגליים במים (הקרירים!).
-
שייט תעלות: חוויה הולנדית קלאסית, גם באמסטרדם וגם בערים אחרות כמו אוטרכט או ליידן. בחרו שייט קצר יחסית (כשעה) כדי שהקטנים לא ישתעממו. חלק מהסירות מקורות ומחוממות.
-
ביקור בשווקים: שוק אלברט קאופ (Albert Cuypmarkt) באמסטרדם הוא שוק רחוב ססגוני ותוסס. שווקי הגבינות באלקמאר (Alkmaar) או בגאודה (Gouda) הם יותר הצגה לתיירים, אבל יכולים להיות חוויה צבעונית ומהנה לילדים.
חלק 5: אוכל הולנדי שילדים קטנים יחסלו בהנאה (כן, יש יותר מצ'יפס, אבל גם צ'יפס זה מעולה!)
האוכל ההולנדי אולי לא מפורסם כמו המטבח הצרפתי או האיטלקי, אבל יש לו כמה מנות מנצחות שילדים פשוט מתים עליהן.
- פנקייקס (Pannenkoeken): הפנקייקים ההולנדיים גדולים ודקים, כמו קרפים עבים. מגיעים במגוון תוספות מתוקות (סירופ מייפל הולנדי – stroop, תפוחים, בננות, שוקולד, אבקת סוכר) או מלוחות (גבינה, בייקון, פטריות). יש מסעדות פנקייקים ייעודיות (Pannenkoekenhuizen) שהן גן עדן למשפחות.
- פופרצ'ס (Poffertjes): מיני-פנקייקים אווריריים וקטנים, מבושלים במחבת מיוחדת עם שקעים. מוגשים חמים עם חתיכת חמאה נמסה והרבה אבקת סוכר. התמכרות מובטחת לכל גיל.
- וופל הולנדי (Stroopwafels): שני ופלים דקיקים ופריכים עם מילוי סירופ קרמל צמיגי ביניהם. הכי טעים לקנות אותם טריים וחמים בשוק, כשהסירופ עדיין נוזלי.
- צ'יפס (Patat / Friet): הצ'יפס ההולנדי עבה, פריך, ומוגש לרוב בקונוס נייר. אפשר לבחור ממגוון רטבים. "פטאטיה אורלוך" (Patatje Oorlog – "צ'יפס מלחמה") הוא שילוב פופולרי (ואמיץ) של מיונז, רוטב סאטה, ובצל חי קצוץ (אולי כדאי לוותר על הבצל לקטנטנים).
- גבינות (Kaas): הולנד מפורסמת בגבינות שלה. תנו לילדים לטעום גבינות גאודה או אדם עדינות.
- לחמניות וכריכים (Broodjes): אפשר למצוא כריכים פשוטים עם גבינה, נקניק, או ממרחים שונים.
- הרינג נא (Haring): מעדן הולנדי מסורתי – דג הרינג כבוש, נאכל לרוב עם בצל קצוץ ומלפפון חמוץ. כנראה שלא ילהיב את רוב הילדים הקטנים, אבל ההורים מוזמנים לנסות!
- טיפים לאכילה עם ילדים:
- כסאות אוכל לתינוקות (kinderstoel) זמינים ברוב המסעדות.
- סופרמרקטים כמו Albert Heijn, Jumbo, ו-Lidl מצוידים היטב במזון לתינוקות, חטיפים, פירות, ירקות, וכל מה שצריך לבישול עצמי.
- פיקניקים הם אופציה נהדרת וחסכונית לארוחת צהריים. בפארקים רבים יש אזורי פיקניק מסודרים, או פשוט פרסו שמיכה על הדשא.
חלק 6: טיפים מהולנדים (ומטיילים מנוסים) לחופשה רגועה יותר (עד כמה שאפשר עם קטנטנים)
כמה עצות זהב שיעזרו לכם לנווט את החופשה ההולנדית עם קצת יותר שלווה ופחות דרמות.
- קחו את זה לאט (Doe rustig aan! – "עשו רגוע", בהולנדית): אל תנסו להספיק הכל. ילדים קטנים צריכים קצב איטי יותר, הפסקות, ושעות שינה מסודרות (עד כמה שאפשר בחופשה). תוכנית גמישה היא המפתח.
- נצלו את מגרשי המשחקים הרבים: הם נמצאים כמעט בכל מקום, והם דרך מצוינת לתת לילדים לשחרר אנרגיה בזמן שאתם לוקחים רגע לנשום (או לשתות עוד קפה).
- הכינו "תיק הפתעות" קטן לטיסות ולנסיעות ארוכות: כמה צעצועים קטנים וחדשים, חוברת מדבקות, ספר, או חטיף אהוב יכולים לעשות פלאים ברגעי משבר.
- השתמשו בכרטיס OV-chipkaart לתחבורה ציבורית: זהו כרטיס נטען שחוסך התעסקות עם כסף מזומן בכל נסיעה. אפשר לקנות כרטיס אנונימי או אישי.
- בדקו את תחזית מזג האוויר כל בוקר והתלבשו בהתאם (ותמיד, אבל תמיד, קחו איתכם שכבה נוספת ומשהו נגד גשם).
- Wi-Fi זמין ברוב המקומות: בתי קפה, מלונות, ואפילו בחלק מהרכבות.
- רוב ההולנדים דוברי אנגלית מצוינת, במיוחד הצעירים ובאזורים תיירותיים. אל תהססו לשאול אם אתם צריכים עזרה.
- שירותים (WC): בחלק מהמקומות הציבוריים (תחנות רכבת, חנויות כלבו) יש תשלום קטן (בדרך כלל 0.50-0.70 אירו) עבור השימוש בשירותים. החזיקו מטבעות קטנים בהישג יד.
- קנו כרטיסים לאטרקציות פופולריות מראש באינטרנט: זה יכול לחסוך לכם זמן יקר בתורים, במיוחד בעונת השיא.
חלק 7: שאלות ותשובות מהורים להורים (כי כולנו באותה סירה, או על אותו "באקפיץ"…)
כמה שאלות נפוצות שעולות כשמתכננים טיול להולנד עם ילדים קטנים, והתשובות שינסו לעשות קצת סדר.
-
שאלה: האם הולנד באמת כל כך ידידותית לילדים כמו שאומרים? תשובה: כן, בהחלט! התשתיות, האטרקציות, הגישה הכללית – הכל מאוד מותאם למשפחות. מהשטוחות של המדינה ועד למגרשי המשחקים בכל פינה, מרגישים שהולנד מקבלת משפחות עם ילדים בזרועות פתוחות.
-
שאלה: מה התקופה הכי טובה לטוס עם פעוטות מבחינת מזג אוויר? תשובה: סוף האביב (מאי) ותחילת הקיץ (יוני), או סוף הקיץ (סוף אוגוסט-תחילת ספטמבר) נחשבות לתקופות טובות. מזג האוויר לרוב נעים יותר, פחות גשום מאשר בעונות המעבר האחרות, ולא חם מדי כמו שיכול להיות בשיא הקיץ (אם כי "חם" בהולנד זה לא כמו "חם" בישראל).
-
שאלה: האם קל להסתדר עם עגלה בתחבורה ציבורית ובערים? תשובה: בדרך כלל כן. הרכבות, הטראמים והאוטובוסים בהולנד נגישים ברובם לעגלות (יש מקומות ייעודיים). בערים, המדרכות רחבות יחסית, אבל קחו בחשבון שבאזורים עתיקים יש רחובות מרוצפים באבנים (cobblestones) שיכולים להקשות מעט על ניווט חלק עם עגלה קטנה.
-
שאלה: האם יש הנחות לילדים באטרקציות ובתחבורה? תשובה: כן. ילדים קטנים (בדרך כלל עד גיל 3 או 4) נכנסים חינם לרוב האטרקציות ונוסעים חינם בתחבורה ציבורית. לילדים גדולים יותר יש בדרך כלל כרטיסים מוזלים. כדאי לבדוק את התנאים הספציפיים בכל מקום.
-
שאלה: מה עושים אם יורד גשם כל היום (וזה יכול לקרות!)? תשובה: לא נותנים לזה להרוס את החופשה! יש הרבה אפשרויות מקורות: מוזיאונים אינטראקטיביים (NEMO, מוזיאון הרכבת, מוזיאון מיפי), בריכות שחייה מקורות (במיוחד בפארקי הנופש), מרכזי משחק מקורים (יש לא מעט כאלה), או פשוט יום רגוע בדירה/בקתה עם משחקים וסרטים.
חלק 8: מילה אחרונה לפני שאתם צועקים "היפ היפ הוריי!" (או "אמא, אני צריך פיפי!")
טיול עם ילדים קטנים, לא משנה לאן, הוא תמיד הרפתקה. יהיו רגעים קסומים ויהיו רגעים מאתגרים. המפתח הוא לנהל ציפיות, לזרום עם השינויים, ולא לשכוח ליהנות מהדרך.
- אל תצפו לשלמות: יהיו בלת"מים, התקפי זעם קטנים (או גדולים), ורגעים שבהם תשאלו את עצמכם למה עשיתם את זה לעצמכם. זה טבעי.
- התמקדו ביצירת זיכרונות חיוביים: גם אם לא הכל הולך לפי התוכנית, נסו למצוא את הרגעים הקטנים של שמחה וצחוק. אלו הזיכרונות שיישארו.
- הולנד מציעה שילוב ייחודי של כיף, תרבות, טבע נגיש, ונינוחות שיכול להתאים מאוד למשפחות עם ילדים קטנים.
לסיכום: קדימה, ארץ השפלה מחכה לכם!
הולנד היא יעד נפלא לחופשה משפחתית, במיוחד עם ילדים קטנים. היא מציעה שילוב מנצח של נופים ירוקים, ערים מקסימות, אטרקציות מהנות, ותשתיות מצוינות שהופכות את הטיול לנוח ומהנה יותר. עם קצת תכנון מראש, גישה חיובית, והרבה פנקייקים, מובטחת לכם חוויה בלתי נשכחת. אז ארזו את הסבלנות, את חוש ההומור, ואת הילדים (בסדר הזה, אולי), וצאו לגלות את הקסם ההולנדי. Veel plezier! (תהנו מאוד!)