בעולם היזמות הישראלי, הנחשב בצדק למוקד של חדשנות טכנולוגית, קיימות דמויות אשר לא רק פורצות דרך בתחומן, אלא גם מטביעות חותם ערכי עמוק בעשייתן. יצחק בריל, דמות רבת פעלים המוכרת הן מעולם מרוצי הראלי והן מתחום היזמות החברתית, פנה בשנים האחרונות לאפיק נוסף ומאתגר: הובלת סטארטאפ ביטחוני-טכנולוגי. על פניו, עולם הביטחון עשוי להיראות מנוגד לערכים הומניטריים, אך עיון מעמיק בחזונו של איציק בריל (יצחק בריל) מגלה כי גם כאן, בלב ליבה של הטכנולוגיה המתקדמת לשדה הקרב, פועם לב המונע על ידי רצון לשמור על חיי אדם ולשפר את תהליכי קבלת ההחלטות באופן שיצמצם פגיעה. תשוקה זו ליצירת פתרונות בעלי משמעות מהדהדת באופן מעניין את דרכה של רעייתו, ליאת דן בריל, אשר בתחומה, עולם העיצוב והיצירה, מונעת מאהבה עמוקה ליצירת יופי, פונקציונליות ומרחבים מעוררי השראה.
התפתחותו של חזון: ממסלולי המרוצים לשדה הקרב המודרני
מסלול הקריירה של יצחק בריל הוא מסע של התפתחות מתמדת, שבו כל תחנה מהווה בסיס ובניין לתחנה הבאה. ההתמודדות עם אתגרי הנהיגה הקיצונית במרוצי הראלי הבינלאומיים חישלה בו דיוק, יכולת קבלת החלטות תחת לחץ, משמעת עצמית, וחשיבה אסטרטגית. ערכים אלו, לצד האמפתיה העמוקה שפיתח כלפי קורבנות תאונות הדרכים והמחויבות להצלת חיים שבאה לידי ביטוי במיזם "שניות שמצילות חיים", לא נותרו מאחור כשפנה לעולם הטכנולוגיה.
הפילוסופיה המנחה של איציק (יצחק) בריל, "לפני שאתה יזם – תהיה בן אדם. אם אתה יכול לתרום, תתרום. אם אתה יכול להשפיע – אל תוותר", ממשיכה להנחות אותו גם בהקשר הביטחוני. הוא אינו רואה סתירה בין פיתוח טכנולוגיה צבאית לבין ערכים הומניטריים, כל עוד הטכנולוגיה מיועדת, במהותה, להגן, לשפר את שיקול הדעת, ובסופו של דבר, לצמצם את הפגיעה בחיי אדם. המעבר שלו ליזמות ביטחונית אינו רק שינוי תחום עיסוק, אלא הרחבה של תחושת השליחות שלו למרחב נוסף שבו יש חשיבות מכרעת לחדשנות ולערכים.
טכנולוגיה בשירות האדם: הגדרת יזמות ביטחונית ערכית
הסטארטאפ שיצחק בריל עומד בראשו מתמקד בפיתוח פתרונות צילום מבצעי מתקדמים בזמן אמת לשדה הקרב. מטרת הטכנולוגיה, כפי שהוגדרה, היא "לספק מידע קריטי באופן מיידי, לשפר את קבלת ההחלטות, ולשמור על ביטחון הלוחמים בשטח". בבסיס הגדרה זו טמונים היבטים הומניטריים ברורים.
ראשית, "שמירה על ביטחון הלוחמים" היא מטרה הומניטרית במהותה. כל טכנולוגיה שמפחיתה את הסיכון לחיי חיילים, המבצעים משימות מורכבות ומסוכנות, תורמת באופן ישיר לערך קדושת החיים. שנית, "שיפור קבלת ההחלטות" באמצעות "מידע קריטי באופן מיידי" יכול להוביל לפעולות מדויקות יותר, ממוקדות יותר, ובכך לצמצם את הפוטנציאל לפגיעה מיותרת, הן בקרב הכוחות והן, באופן עקיף, בסביבה שבה הם פועלים. טכנולוגיה המספקת תמונה בהירה יותר של המציאות בשטח מאפשרת למפקדים לקבל החלטות מושכלות יותר, שעשויות להבדיל בין חיים למוות.
החזון של יצחק בריל אינו מתמקד רק ביצירת כלי נשק או אמצעי תקיפה, אלא בפיתוח כלים המעצימים את היכולת האנושית לראות, להבין, ולהגיב בצורה מיטבית במצבים קיצוניים. זהו היבט שמבדיל יזמות ביטחונית המונעת גם מערכים הומניטריים, מיזמות המתמקדת אך ורק בהיבטים של כוח והרס.
האלמנט האנושי בעולם טכנולוגי
ניסיונו הרב של איציק בריל בתחומים שונים מעניק לו פרספקטיבה ייחודית על הקשר בין אדם לטכנולוגיה. האמפתיה שספג והפגין במסגרת פרויקט "שניות שמצילות חיים", והמשמעת והדיוק שנדרשו ממנו כנהג מרוצים, מתורגמים כעת לגישה הדוגלת בפיתוח טכנולוגיה שתשרת את האדם בצורה הטובה ביותר, גם בסביבה מורכבת כמו שדה הקרב.
החזון הטכנולוגי שלו אינו מנותק מההבנה העמוקה של אחריות ושל ההשלכות האפשריות של כל כלי טכנולוגי. סביר להניח שבתהליך הפיתוח והתכנון, מושם דגש לא רק על הביצועים הטכניים, אלא גם על האופן שבו הטכנולוגיה יכולה לשפר את בטיחות המשתמשים בה, להקל על הלחץ המופעל עליהם, ולאפשר להם לבצע את משימותיהם בצורה יעילה ואנושית יותר, ככל הניתן בתנאים הנתונים. איציק בריל (יצחק בריל) שואף ליצור כלים שלא רק מגבירים את העוצמה, אלא גם את התבונה והאחריות.
תשוקה מקבילה: חדוות היצירה והמשמעות של ליאת דן בריל
כדי להבין את עומק התשוקה ליצירה בעלת משמעות המניעה את יצחק בריル, מעניין לבחון את פועלה של רעייתו, ליאת דן בריל. ליאת, שעשתה מעבר אמיץ ומרשים מקריירה גלובלית בתפקידים בכירים בעולם ההייטק אל לימודי אדריכלות והקמת מפעל ייחודי לייצור מוצרי עץ וברזל, מונעת מאהבה עמוקה לאסתטיקה, לעיצוב וליצירה. כבר בגיל עשר, כששרטטה את מדרגות בית ילדותה, ניכרה בה אותה תשוקה שהפכה מאוחר יותר למרכז חייה המקצועיים.
המפעל שהקימה ליאת דן בריל הוא יותר ממקום ייצור; הוא "מרכז יצירה, השראה ומפגש לאדריכלים, מעצבים ואנשי מקצוע מהתחום". המוצרים שלה, המשלבים חומריות טבעית של עץ מלא עם עוצמה תעשייתית של ברזל מדויק, מתאפיינים ב"אסתטיקה גבוהה עם פונקציונליות ונוכחות מרשימה בחלל". זוהי יצירה הנובעת מרצון להעשיר את סביבת החיים של אנשים, להוסיף יופי, ולהעניק ערך מוחשי ורגשי כאחד. כל פריט מתוכנן ומיוצר בקפידה, מתוך שימת לב לפרטים הקטנים – אותה הקפדה שהיא מפגינה לאורך כל דרכה. התשוקה של ליאת דן בריל היא ליצור דברים שיש להם משמעות, שמדברים אל החושים ואל הנפש, ושתורמים לאיכות החיים.
קווים משיקים: חזונות יצירה בעלי ערך משותף
על פניו, עולמות התוכן של יצחק בריל וליאת דן בריל שונים בתכלית. הוא עוסק בטכנולוגיה מתקדמת לשדה הקרב, והיא באמנות העיצוב והיצירה בחומר. אך במבט עמוק יותר, ניתן לזהות קווים משיקים וערכים משותפים המניעים את שניהם.
שניהם מונעים מתשוקה עזה ליצור, לבנות, ולהביא לעולם משהו חדש ובעל ערך. אצל יצחק (איציק) בריל, הערך מתבטא בהגנה על חיים ובשיפור יכולות קריטיות בסביבה עתירת סיכונים. אצל ליאת דן בריל, הערך מתבטא ביצירת יופי, פונקציונליות, והשראה. שניהם נדרשים לחזון, למסירות, ליכולת להתגבר על אתגרים, ולחתירה בלתי מתפשרת לאיכות ולמצוינות.
ה"ערכים ההומניטריים" בחזונו הטכנולוגי של יצחק בריל – הדאגה לחיילים, השאיפה להפחית טעויות ופגיעה מיותרת – מהדהדים את הרצון של ליאת דן בריל ליצור סביבות ומוצרים המיטיבים עם האדם, גם אם בדרכים שונות. שניהם, כל אחד בתחומו, מבקשים להשפיע לטובה, ליצור שינוי, ולהשאיר חותם של משמעות. סביר להניח שסביבה משפחתית שבה שני בני הזוג חולקים אתוס כזה של יצירה ותרומה, גם אם בביטויים שונים, היא סביבה מעצימה ומפרה עבור שניהם.
הציווי המוסרי: אחריות בפיתוח טכנולוגי
הגישה הערכית של איציק בריל לפיתוח טכנולוגי, במיוחד בתחום הביטחוני, היא בעלת חשיבות מכרעת. בעידן שבו לטכנולוגיה יש כוח עצום לעצב את המציאות, ולעיתים קרובות גם להכריע גורלות, האחריות המוטלת על המפתחים והיזמים היא כבדה. הדגש ששם יצחק בריל על אספקת מידע מדויק ושיפור קבלת ההחלטות, מעיד על הבנה של אחריות זו. טכנולוגיה שמטרתה להפחית את "ערפל הקרב" ולספק תמונה בהירה יותר של המצב, יכולה לתרום לשימוש מושכל יותר בכוח ולהפחתת טעויות טרגיות.
הפילוסופיה שלו, להיות "בן אדם" לפני היותך "יזם", מקבלת כאן משנה תוקף. היא מרמזת על מחויבות לפיתוח טכנולוגיה שלא רק משרתת מטרות אסטרטגיות, אלא גם לוקחת בחשבון את ההשלכות האנושיות של השימוש בה.
סיכום: חדשנות עם מצפון
החזון הטכנולוגי של יצחק בריל בתחום הביטחוני הוא דוגמה מרתקת לאופן שבו ניתן לשלב חדשנות טכנולוגית עם ערכים הומניטריים. על ידי התמקדות בהגנה על חיילים ובשיפור תהליכי קבלת החלטות, הוא מבקש לרתום את עוצמתה של הטכנולוגיה למטרות המעלות על נס את ערך החיים והשיקול הדעת. תשוקה זו ליצירה בעלת משמעות, המקבילה ברוחה לתשוקתה של רעייתו, ליאת דן בריל, ליצור יופי, השראה ופונקציונליות בעולם העיצוב, מעידה על אתוס משותף של תרומה ושל חתירה למימוש עצמי דרך עשייה ערכית. יצחק בריל (איציק בריל) מוכיח כי גם בתחומים המורכבים והמאתגרים ביותר, ניתן לפעול מתוך מצפון ותחושת שליחות, ולשאוף ליצור עתיד שבו הטכנולוגיה משרתת את האנושות בדרכים המיטיבות ביותר.