פוסלן פעם בשבוע 70 מ"ג: מה שהרופא שלך לא סיפר לך

הכדור של בוקר שבת: סודות העצמות שמחזיקות הכל

אה, הזמן. המשווה הגדול. הוא מדביק את כולנו בסוף, נכון? יום אחד אתם קופצים מקירות, למחרת אתם שומעים חריקה קלה… ותוהים אם זה היה *אתם* או הרצפה. העצמות שלנו? הן הגיבורות השקטות שמחזיקות את כל ההצגה הזו יחד. פשוטו כמשמעו. ולפעמים, הן צריכות קצת עזרה. איזו עוזרת סופר-הירואית קטנה.

בואו נודה על האמת:

רוב הזמן אנחנו לא באמת חושבים על העצמות שלנו. הן שם. הן עושות את העבודה. מחזיקות אותנו עומדים, הולכים, רוקדים (אם אנחנו ממש אמיצים). אבל מה קורה מאחורי הקלעים? איך השלד הפנימי המדהים הזה שומר על הכוח שלו? ולמה, לעזאזל, הוא לפעמים מחליט לשבות או לפחות להוריד הילוך?

אם הגעתם לכאן, סביר להניח ששמעתם את המילה "אוסטיאופורוזיס". או אולי אפילו קיבלתם המלצה (או מרשם) למשהו שנקרא "פוסלן 70 מ"ג פעם בשבוע".

נשמע מסובך? מפחיד? עוד כדור להכניס לרשימה האינסופית של החיים המודרניים?

נשימה עמוקה.

זה לא.

ובטח שלא צריך להיות מפחיד.

במאמר הזה, אנחנו הולכים לצלול לעומק של הכדור השבועי הזה, להבין אחת ולתמיד מה הוא עושה, איך הוא עושה את זה, ולמה, אולי, הוא יכול להיות בדיוק הדבר שהעצמות שלכם (וגם אתם) צריכים כדי להמשיך לרקוד בחיים בקלילות.

אנחנו נדבר על:

  • מה בדיוק הולך שם בתוך העצמות שלנו (רמז: זה לא סתם מקלות יבשים).
  • למה לפעמים הן מאבדות כוח, ואיך לזהות את ה"גנבים" השקטים האלה.
  • הכי חשוב: המדריך המפורט והחיוני (עם קצת הומור עצמי, מבטיחים) איך לקחת את הכדור הזה נכון – כי פה נמצא כל הקסם… וגם האתגר.
  • מה אפשר לצפות לראות (ולהרגיש!).
  • וכן, גם על תופעות לוואי, אבל בואו נדבר עליהן בפרופורציה הנכונה והחיובית.

אז תתרווחו, קחו לגימה (רק לא עכשיו אם בדיוק לקחתם את הכדור שלכם!), ובואו נגלה יחד איך לשמור על עצמות חזקות, גמישות, ומוכנות לעוד שנים רבות של הרפתקאות.

העצמות שלנו: סיפור אהבה מורכב

תחשבו על העצמות שלכם לא כעל משהו סטטי, אלא כעל אתר בנייה שוקק חיים. כן, כן, ממש ככה!

כל הזמן מתרחשים שם שני תהליכים מקבילים:

  • בנייה: תאים מיוחדים בשם אוסטאובלסטים בונים רקמת עצם חדשה, חזקה וטרייה.
  • פירוק: תאים אחרים, האוסטאוקלסטים, מפרקים רקמת עצם ישנה או פגומה. זה חלק מהתהליך הטבעי והחשוב של שיפוץ ותחזוקה.

בילדות ובבגרות הצעירה, קצב הבנייה עולה על קצב הפירוק. זה הזמן שבו אנחנו צוברים "בנק עצם" – צפיפות עצם מקסימלית. זה השיא. כמו חשבון בנק שצובר ריבית מטורפת בשנים הראשונות.

אבל כמו כל דבר טוב בחיים, זה לא נמשך לנצח.

השלב שבו הקצב משתנה… וצריך לשים לב!

עם הגיל, ובעיקר אצל נשים אחרי גיל המעבר (הורמונים, אתם יודעים, הופכים את החיים למעניינים… ולא תמיד לטובה בכל התחומים), המאזן מתחיל להשתנות. קצב הפירוק יכול להתחיל לעלות על קצב הבנייה.

מה קורה כשהפירוק עולה על הבנייה?

נכון. בנק העצם מתחיל להתרוקן. העצמות הופכות פחות צפופות, יותר נקבוביות (Osteo = עצם, Porosis = נקבובי). פחות חזקות. יותר שבירות. זה בדיוק מה שאנחנו קוראים לו אוסטיאופורוזיס.

והחלק הכי מבאס?

לרוב זה שקט. אין סימנים מקדימים. אתם לא מרגישים שהעצמות שלכם נחלשות עד… עד שקורה משהו. נפילה קטנה, מכה קלה, ולפתע שבר. במקומות שהם ממש לא אמורים להישבר בקלות. שורש כף היד, עמוד השדרה, ובמקרים חמורים יותר – צוואר הירך. ואף אחד לא רוצה להגיע לשם.

אז איך מתמודדים עם הדבר השקט והמציק הזה?

פוסלן 70 מ"ג שבועי: גיבור על בצורת כדור

פה נכנס לתמונה ה"פוסלן" שלנו. השם הגנרי הוא אלנדרונאט (Alendronate), והוא שייך למשפחה מפוארת של תרופות שנקראות ביספוספונאטים. אם ננסה רגע להיות פלצנים לרגע אחד, הם "מעכבי ספיגת עצם".

ובעברית פשוטה?

הם הולכים ישר לאותם תאים מפרקים (האוסטאוקלסטים) ואומרים להם, בעדינות אבל בתקיפות: "חבר'ה, תרגיעו קצת עם הפירוק, בסדר? תנו לתאים הבונים לעבוד בשקט".

כמו להזמין את המשפצים המהירים מדי להפסקה, כדי שצוות הבנייה יוכל לעשות את העבודה שלו כמו שצריך.

המינון של 70 מ"ג פעם בשבוע הוא נפוץ מאוד כי הוא נוח יותר למטופלים מאשר לקחת כדור כל יום. מי זוכר לקחת כדור כל יום? פעם בשבוע, ביום קבוע, הופך את זה להרבה יותר הגיוני. "הכדור של שבת בבוקר" הפך לסוג של מותג לא רשמי.

איך הוא יודע לאן ללכת? קסם? כמעט.

הביספוספונאטים האלה נקשרים חזק מאוד למינרלים שיש בעצם (בעיקר סידן ופוספט). הם ממש מתיישבים על פני השטח של העצם, במקומות שבהם הפירוק קורה. האוסטאוקלסטים שמגיעים לפרק את העצם באותם אזורים "בולעים" את התרופה הזו, והיא מפריעה להם לעבוד כמו שצריך. מורידה להם את המוטיבציה (ואת היכולת) לפרק עצם.

כשהפירוק יורד, הבנייה ממשיכה (בקצב רגיל), והתוצאה הסופית היא עלייה הדרגתית בצפיפות העצם. השלד מתחזק, הסיכון לשברים יורד. בינגו.

זה לא קורה בן לילה.

זה תהליך שלוקח זמן. חודשים, שנים. כמו לבנות מחדש משהו חזק. צריך סבלנות והתמדה. אבל החדשות הטובות הן שזה *עובד*. במחקרים קליניים, אלנדרונאט הראה ירידה משמעותית בסיכון לשברים בעמוד השדרה ובירך אצל נשים וגברים עם אוסטיאופורוזיס.


שאלות שכיחות רגע לפני שנמשיך…

ש: מי בכלל צריך לקחת את הכדור הזה?

ת: לרוב, מדובר באנשים (בעיקר נשים אחרי גיל המעבר, אבל גם גברים) שאובחנו עם אוסטיאופורוזיס באמצעות בדיקת צפיפות עצם (DXA) או כאלה שכבר עברו שבר שקשור לעצמות חלשות. ההחלטה תמיד נעשית על ידי רופא/ה, בהתאם לגורמי הסיכון הספציפיים שלכם.

ש: האם זה מרפא אוסטיאופורוזיס?

ת: אין כיום "מרפא" לאוסטיאופורוזיס במובן של החזרת צפיפות העצם לרמות של גיל 20. אבל התרופות האלה, כמו פוסלן, עוזרות לחזק את העצם, להאט ואף להפוך חלקית את תהליך איבוד העצם, ולהפחית משמעותית את הסיכון לשברים. זה טיפול ארוך טווח שמטרתו למנוע את ההשלכות הכי גרועות של המחלה.


הקסם (והאתגר) שבבליעה: המדריך המלא לקחת את הפוסלן נכון

אוקיי, עכשיו לחלק החשוב ביותר. באמת. אם יש דבר אחד שאתם לוקחים מהמאמר הזה, זה *איך* לוקחים את הכדור הזה. כי אם לא לוקחים אותו נכון, הוא פשוט… לא עובד. ומעבר לזה, הוא יכול להיות לא נעים בכלל.

הסיבה פשוטה:

הספיגה של התרופה הזו בגוף היא נמוכה מאוד גם ככה. ממש טיפה ממה שאתם בולעים מגיעה בסוף לעצמות. כדי שהטיפה הזו בכל זאת תצליח להגיע ליעד, היא חייבת תנאים אופטימליים. והיא גם יכולה לגרות את הוושט אם היא נתקעת בדרך.

אז בואו נפרט את טקס הפוסלן השבועי:

1. בוקר טוב עולם! (ומיד אחר כך, הכדור!)

אתם מתעוררים. עוד לפני הקפה, לפני התה, לפני החלב, לפני ארוחת הבוקר, ולפני כל תרופה אחרת. הדבר הראשון שנכנס לפה שלכם ביום צריך להיות… ניחשתם נכון. הפוסלן.

למה?

כי אוכל, שתייה (חוץ ממים פשוטים!), וכל מיני דברים אחרים בקיבה ובמערכת העיכול מפריעים בטירוף לספיגה. מורידים אותה כמעט לאפס. ואנחנו רוצים שהטיפה הקטנה הזו תיספג, נכון?

2. רק מים! מים פשוטים! ולא לגימה!

שמעתם על "רק מים"? מצוין. עכשיו תשכחו את זה ותרחיבו: *הרבה* מים פשוטים. לא מים מינרליים עם מיליון מינרלים, לא מים בטעמים, בטח לא קפה, תה, מיץ, חלב (חלב זה האויב מספר אחת של הספיגה הזו, אגב). רק מים מהברז או מים מסוננים.

וכמה? כוס גדולה מלאה. לא לגימה. לא חצי כוס. כוס *מלאה* (בערך 240 מ"ל לפחות). הרעיון הוא שהכדור יגיע מהר מאוד דרך הוושט אל הקיבה, בלי להתקע בדרך.

3. בולעים וישר עומדים (או יושבים זקוף כמו חיילים)!

אחרי שבלעתם את הכדור עם כל המים האלה, אסור! אבל אסור בהחלט! לשכב. וגם לא להשתבלל על הספה בחצי ישיבה חצי שכיבה. אתם חייבים להיות במצב זקוף לחלוטין. עומדים, יושבים על כיסא עם גב ישר.

וכמה זמן? לפחות חצי שעה. חצי שעה של זקיפות קומה (תרתי משמע!).

למה כל הדרמה הזו?

כי אם הכדור מתקע בוושט (הצינור שמחבר את הפה לקיבה), הוא יכול לגרות את הרירית שם. לגרות ברמה שיכולה להיות כואבת, ואף לגרום לדלקת או אפילו כיב (פצע). אנחנו לא רוצים את זה. עמידה או ישיבה זקופה והרבה מים מבטיחים שהכדור יטוס היישר למטה לקיבה, שם הוא אמור להיות.

4. סבלנות, חבר'ה. לפחות חצי שעה ריקים מכלום.

עברו חצי שעה של זקיפות קומה אחרי הבליעה?

מצוין. עכשיו אתם חופשיים לשבת, לשכב, או לעשות מה שבא לכם. אבל עדיין אסור לכם לאכול או לשתות משהו אחר, וגם לא לקחת תרופות אחרות. לפחות חצי שעה נוספת. עדיף אפילו 45-60 דקות אם אתם ממש רוצים להיות בצד הבטוח.

כן, אני יודע.

קמתם בבוקר, לקחתם כדור, שתיתם כוס מים ענקית, עמדתם חצי שעה, ועכשיו עוד חצי שעה אסור כלום? כן. בדיוק ככה. זה מחיר הכניסה לעצמות חזקות יותר.

בזמן הזה אפשר להתלבש, לצחצח שיניים (אבל לא לבלוע את המשחה!), לקרוא עיתון, לעשות מדיטציה. כל דבר שלא מערב הכנסת משהו לפה (חוץ ממים פשוטים, שלגביהם יש ויכוחים קלים בין המומחים אם מותר קצת בלגימות קטנות אחרי החצי שעה הראשונה ולפני האוכל, אבל הגישה הבטוחה ביותר היא להימנע מכל דבר).

אז, סיכום הטקס:

קמים -> פוסלן + כוס מים גדולה -> עומדים/יושבים זקוף 30 דקות -> ממתינים עוד 30 דקות בלי כלום (או 60 דקות ליתר ביטחון) -> חופשי! אפשר לאכול ולשתות ולהמשיך ביום.


עוד קצת שאלות ותשובות כי אתם בטח תוהים…

ש: מה קורה אם שכחתי לקחת את הכדור ביום הקבוע?

ת: אם נזכרתם ביום שלקחתם את הכדור, פשוט קחו אותו באותו בוקר לפי ההוראות הרגילות (על בטן ריקה, עם מים, וכו'). אם עבר יום או יותר, *אל* תיקחו את הכדור מאוחר יותר באותו יום או למחרת. פשוט חכו ליום המקורי בשבוע הבא וחזרו לשגרה. בשום אופן לא לקחת שני כדורים בשבוע אחד!

ש: האם אני יכול לקחת את הכדור הזה לפני השינה?

ת: חד משמעית לא! זה מסוכן. הסיבה העיקרית לכל ההוראות המחמירות קשורה למניעת גירוי הוושט. כשלוקחים כדור לפני ששוכבים לישון, הסיכון שהכדור יתקע בוושט ויגרום נזק גבוה מאוד. רק בבוקר, על בטן ריקה, ורק בישיבה או עמידה מלאה אחרי הבליעה!

ש: מה לגבי סידן וויטמין D? האם אני עדיין צריך לקחת אותם?

ת: בהחלט כן! למעשה, זה קריטי. פוסלן עוזר לעצם להישאר חזקה על ידי הפחתת הפירוק, אבל כדי לבנות עצם חדשה וחזקה, הגוף עדיין זקוק לחומרי הגלם: סידן וויטמין D (שעוזר לגוף לספוג סידן). לרוב, טיפול באוסטיאופורוזיס כולל גם וידוא צריכה מספקת של סידן וויטמין D, בדרך כלל באמצעות תוספים, בנוסף לתרופה. אל תזלזלו בצמד הזה!

ש: יש לי בעיות עם הוושט (צרבות, ריפלוקס). האם הכדור הזה מתאים לי?

ת: זה נושא שחייבים! לדבר עליו עם הרופא/ה שלכם. אנשים עם היסטוריה של בעיות ושט, כיבים בקיבה או בתריסריון, או קושי בבליעה עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לתופעות לוואי במערכת העיכול מהתרופה הזו. ייתכן שהרופא ימליץ על טיפול אחר.


ומה עם התוצאות? למה לצפות?

כמו שאמרנו, זה לא קסם שקורה בן לילה. אתם לא תרגישו שהעצמות שלכם פתאום נהיות "כבדות" יותר או "חזקות" יותר בשבוע הראשון. או השני. או אולי אפילו בחודשים הראשונים.

אבל תהליך הריפוי והחיזוק מתחיל בפנים, ברמה התאית.

את התוצאות האמיתיות רואים בדרך כלל אחרי שנה-שנתיים של טיפול עקבי, כשחוזרים על בדיקת צפיפות העצם. המטרה היא לראות שהצפיפות התייצבה או אפילו עלתה מעט. והכי חשוב – המטרה שהושגה היא הפחתה משמעותית בסיכון לשברים.

לחשוב שהכדור הקטן הזה, הנלקח פעם בשבוע בטקס בוקר קפדני, יכול לעזור לכם להימנע משבר בירך בגיל מבוגר? זה דבר ששווה להתמיד בשבילו.

ותופעות לוואי? בואו נדבר גם על זה… אבל בלי היסטריה!

לכל תרופה יש תופעות לוואי אפשריות. זה חלק מהעניין. אבל בואו נשים את הדברים בפרופורציה הנכונה.

תופעות הלוואי השכיחות ביותר של פוסלן קשורות, לא פלא, למערכת העיכול. בגלל הפוטנציאל לגירוי ושט, חלק מהאנשים עלולים לחוות:

  • צרבות
  • קושי בבליעה
  • כאבים בחזה (מאחורי עצם החזה)
  • בחילה
  • כאבי בטן

לרוב, תופעות אלה הן קלות וחולפות. והן שכיחות הרבה פחות אם מקפידים על הוראות הלקיחה *בדיוק* כפי שפורטו למעלה. אם מופיעות תופעות כאלה, בטח אם הן חמורות או לא חולפות, צריך לפנות לרופא המטפל!

יש תופעות לוואי נדירות מאוד שנקשרו לביספוספונאטים באופן כללי, כמו שברים לא שגרתיים בעצם הירך (נדיר ביותר ומבלבל – הרי התרופה מיועדת למנוע שברים, אבל בסוג מסוים של שברים הוא אולי מעלה סיכון אחרי שנים רבות של שימוש, נושא מורכב למאמר אחר!) או בעיות בלסת (אוסטאונקרוזיס של הלסת – נדיר מאוד וקשור בעיקר לטיפולים במינונים גבוהים בווריד אצל חולי סרטן, אבל עדיין משהו שרופאי שיניים צריכים לדעת עליו אם אתם לוקחים את התרופה).

המסר החשוב כאן הוא:

אל תיכנסו לפאניקה. רוב האנשים סובלים את התרופה מצוין. תופעות לוואי חמורות הן נדירות. המפתח הוא לקיחה נכונה ושיח פתוח עם הרופא המטפל על כל חשש.

מעבר לכדור: אורח חיים שתומך בעצמות חזקות

פוסלן הוא עזרה מצוינת, אבל הוא לא פתרון קסם בבידוד. כדי לתת לעצמות שלכם את הסיכוי הטוב ביותר להישאר חזקות, כדאי לשלב את הטיפול עם אורח חיים שתומך בבריאות העצם:

  • תזונה עשירה בסידן: מוצרי חלב הם מקור מצוין, אבל גם ירקות ירוקים עלים (כמו קייל וברוקולי), טופו מועשר בסידן, שקדים וסרדינים. נסו להגיע לכמות הסידן היומית המומלצת (לרוב בסביבות 1000-1200 מ"ג ליום בגיל מבוגר).
  • ויטמין D בשפע: השמש היא המקור הטוב ביותר, אבל קרם הגנה והחשש מנזקי שמש הופכים את זה למאתגר. מזונות מועשרים (חלב, דגני בוקר) ודגים שמנים יכולים לעזור, אבל לרוב נדרש תוסף כדי להגיע לרמות מספקות. ויטמין D קריטי לספיגת הסידן!
  • פעילות גופנית נושאת משקל: הליכה, ריצה קלה, ריקוד, הרמת משקולות קלות – כל פעילות שבה העצמות נושאות את משקל הגוף או מתמודדות עם התנגדות. זה "אומר" לעצמות שהן צריכות להיות חזקות. שחייה ורכיבה על אופניים מצוינות לבריאות כללית, אבל פחות משפיעות ישירות על צפיפות העצם.
  • הימנעות מעישון ואלכוהול מופרז: שני אלה ממש לא חברים טובים של העצמות.
  • מניעת נפילות: אם אתם בסיכון לנפילות, דאגו לסביבה בטוחה בבית, בדקו את הראייה, וחשבו על פעילות גופנית שמחזקת שיווי משקל (כמו טאי צ'י). כי הכי טוב זה לא להישבר מלכתחילה!

ועוד שאלת בונוס חשובה…

ש: האם יש לי דרך "להרגיש" שהכדור עובד?

ת: בדרך כלל לא. הפעולה של התרופה היא פנימית, על קצב מחזור העצם. אתם לא מרגישים את צפיפות העצם שלכם עולה. הסימן הטוב ביותר שהטיפול מצליח הוא כשבדיקת צפיפות העצם חוזרת עם תוצאות יציבות או משופרות, ובעיקר – כשעוברות השנים בלי שברים מיותרים. הסבלנות וההתמדה הם שם המשחק.


אז הנה לכם זה. המדריך המלא (פלוס קצת פלפל) לכדור של בוקר שבת. לפוסלן 70 מ"ג שבועי.

זה לא סתם עוד כדור ברשימה. זו השקעה.

השקעה בבנק העצם שלכם, שבעתיד הקרוב והרחוק יאפשר לכם להמשיך לעשות את כל מה שאתם אוהבים, לעמוד זקוף, לטייל, לשחק עם הנכדים (או סתם לסחוב קניות כבדות) – בידיעה שהשלד שלכם חזק ויציב.

זכרו את הטקס של בוקר שבת. הקפידו עליו כאילו הוא חוקי המדינה (אולי אפילו יותר חשוב!). שלבו את הכדור עם תזונה טובה, תוספים מתאימים ופעילות גופנית קבועה.

ותנשמו לרווחה.

יש לכם כעת את הידע להתמודד עם אתגרי בריאות העצם. לא בפאניקה, לא בבורות, אלא עם הבנה, קצת סבלנות, והרבה אופטימיות.

העצמות שלכם יודו לכם. ואתם? אתם פשוט תמשיכו לחיות חיים מלאים, חזקים, ויפים. וזה, אחרי הכל, כל העניין, נכון?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top